Categories

Deelnemers Fiets-Clinics.nl doorstaan ontberingen op zware klimmen Tecklenburg Rundfahrt! – Organisatie Fiets-Clinics.nl

Categories: Nieuws

Deelnemers Fiets-Clinics.nl doorstaan ontberingen op zware klimmen Tecklenburg Rundfahrt!

De jongste editie van de Tecklenburg Rundfahrt bracht op 4 juni jl. een recordaantal deelnemers aan de start van de tocht die dit jaar voor de 24e keer werd georganiseerd. Bijna 2.030 deelnemers reden de tocht onder prachtige omstandigheden waaronder 35 deelnemers van Fiets-Clinics.nl.

“Ondanks de hitte van zaterdag heeft iedereen de finish gehaald, meldt fysiotherapeut Wim van der Struik. Chapeau hoor, want het was zwaar”.

Kwart over zes in de morgen als de OAD-touringcar arriveerd bij FYSIK – Professionals in Beweging in Haaksbergen. 35 deelnemers hebben zich hier verzameld voor hun Uitdaging van 2011: De Tecklenburg Rundfahrt. Via een vier maand durende voorbereiding zijn ze er klaar voor. De gezichten en kuiten staan strak! Voor sommigen een eerste kennismaking met het  wielrennen in een heuvelachtig landschap. Voor weer een ander een deja-vu!  Maar vooral het gezamenlijk trainen; inzet, motivatie, prestatie en gezelligheid hebben van deze groep deelnemers een ware wielerploeg gemaakt. De begeleiding op deze dag is dan ook zoals een heuse wielerploeg zich maar kan wensen; luxe touringcar, begeleiding op het parcours, verzorgingsposten, en afsluitend pasta-diner!

Nadat alle wielrenfietsen zijn ingeladen wordt de bus in beweging gezet richting Ibbenburen. De startplaats van de Tecklenburg Rundfahrt! Bij aankomst was er speciale parkeergelegenheid geregeld voor de bus in de directe omgeving van de start/ finish en de douche en kleedgelegenheden. Doordat de organisatie de aanmeldingen reeds hadden ontvangen was het ophalen van de startkaarten een fluitje van een cent. Chapeau voor Fiets Tour Club CC’75 Nijverdal voor deze uitstekende organisatie!

Inmiddels was wel duidelijk geworden dat het een zeer hete en warme zomerdag zou gaan worden! Goed en regelmatig drinken was dan ook een laatste tip van de organisatie. Nog snel een groepsfoto en daar gaan het peloton fiets-clinics.nl. voor 100 – 130 – of 160 km.

De route voert ons  rechtstreeks buiten de bebouwde kom van Ibbenbühren. Via Laggenbeck doemt al na amper 3 kilometer de eerste klim van de dag op. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 8% is de Kümperweg weliswaar niet de zwaarste beklimming van de tocht, maar zo kort na het vertrek is de klim lastig. Na ruim 10 km krijgen we de steilste helling uit de tocht voorgeschoteld, namelijk de Lärchenweg (25%), kort daarop gevolgd door de Kiesweg (14%). Ook in de kilometers daarna volgen de beklimmingen elkaar in rap tempo op, met stijgingspercentages tussen de 8 en 10%. In tegenstelling tot de vorige edities dalen we na zo’n 40 km. af naar het erf bij de boerderij. In Mettingen vervolgt de route zijn weg via een lange, maar relatief eenvoudige klim (Bergstrasse), om vervolgens na een korte afdaling te beginnen aan de klim naar de eerste stop van de tocht.

“Daar hebben we voor getraind met de trainers van HTFC; Johan Somhorst en Paul Lieven zegt van der Struik”.

Inmiddels was de eerste verzorgingspost op 30 km. waar Bert Habers de honeurs waarnam al gepasseerd. Water, bananen, mueslirepen cola behoorden tot de verzorging. Beschikbaar gesteld door EMTE – Supermarkt Haaksbergen. Dit was maar goed ook want bij de eerste stop van de tocht was het een drukte waardoor door enkelen werd besloten op het vervolg van de route een stop te kiezen.

Na de eerste stop volgt het middenstuk van de tocht. De organisatie heeft hierin in 2011 een aantal wijzigingen aangebracht waardoor dit gedeelte van het parcours aanmerkelijk zwaarder is geworden. Korte beklimmingen met stijgingspercentages tot 18%, maar ook lange beklimmingen met gemiddelde stijgingen van 5% vormen de opmars naar de klim langs het zwembad. De aanloop van de klim naar Tecklenburg verloopt via een goedlopende beklimming door het bos naar het Waldfreibad. Nadat we echter het zwembad achter ons hebben gelaten volgt het tweede deel van de klim tegen 18%. Na een korte bocht naar links en honderd relatief vlakke meters wacht de 2e stop van de tocht nabij het voetbalveld in Tecklenburg.

Na de stop vervolgen we onze weg in de richting van de beruchte klim naar de TV-toren. De Brandenberg is weliswaar niet de steilste klim uit de tocht, maar door zijn onregelmatige verloop een lastige opwarmer voor het restant van de rit. Boven bij de toren splitsen de diverse routes zich. De perfecte plaats voor Bert Habers om zijn diensten wederom aan het peloton aan te bieden. En zeker niet zonder succes, zo zien ook andere deelnemers. Zij nemen ongevraagd het initiatief om de voorraad drank en eten te bemachtigen. Door het kordate optreden van Bert blijft het echter bij een “alles is precies afgemeten” naar de andere deelnemers. Deze informatie is voor hen voldoende zo blijkt!

De kilometers na de splitsing verlopen geenszins vlak. Enkele kilometers na de splitsing doemt de Hohenweg op met een gemiddelde stijging van 10%. Kort daarop gevolgd door Zum Jägerberg (8%). Via een mooie afdaling langs diverse forellenvijvers vervolgt de route zich in de richting van Südenfeld. De klim over de Südenfelder strasse is weliswaar niet steil, maar met zijn lengte van 3 km. een ware kuitenbijter. In Südenfeld splitsen de beide lange routes zich.

Na de splitsing wacht na 105 kilometer de volgende stop voor de deelnemers aan de langste afstand, Forellenkotten in Hagen. Vanuit het Forellental rijden zij in de richting van Bad Iburg. Echter niet nadat zij eerst nog Am Dillbach (7%) en Am Heidhorn (10%) hebben overwonnen. Vervolgens voert de route hen naar het hoogste punt van de Tecklenburg Rundfahrt, de klim naar de Kalkfabriek (10%). Na deze prachtige klim wacht als beloning een korte afdaling en vervolgens de samenvoeging met de 130 km. route.

Vanaf de samenvoeging rijden we  richting de laatste verzorgingspost van de route, nabij de picknickplaats aan de Talstraße. Daarna voegen alle routes zich nabij Tecklenburg weer samen. Via een korte, maar steile beklimming in Tecklenburg voert de route ons opnieuw langs het zwembad in Tecklenburg (Ibbenbürener Straße, 8%). Tijdens de afdaling is zo blijkt later helaas één van de deelnemers zwaar ten val gekomen. Een groot aantal andere deelnemers hebben de val gezien of is door de ambulance gepasseerd. Via een korte afdaling en enkele vlakke kilometers komen we in Laggenbeck. Hier wachten de laatste venijnige beklimmingen met aansluitend de Grundkenliet (13%) en de Goldhügelstraße (12%). Via de Kümperweg (8%) komen we terug in Alstedde en wacht de finish in Ibbenbühren.

Na een verfrissende douche en de eerste ervaringen te hebben uitgewisseld start de touringcar zijn motoren om even later op het oude spoorwegstation in  Bentheim aan te schuiven voor een pasta-diner. Hier werd de organisatie verrast door lovende woorden en een heerlijke fles champagne voor de inzet en moeite van de afgelopen vier maanden. Namens de organisatie werd hierop nog een speciaal woord van dank uitgesproken aan Bert Habers en de sponsor EMTE Supermarkt Haaksbergen.

“De inwendige mens is tijdens deze ontberingen niet tekort gekomen”.

Nadat alle superlatieven de revue zijn  gepasseerd wordt er voor een laatste rit gekoerst richting finish: Haaksbergen en kunnen en mogen we terugkijken op een zeer geslaagde dag en evenement wat met recht De Uitdaging van 2011 mag worden genoemd.

De organisatie is dan ook trots dat alle deelnemers hun persoonlijke doelstelling(en) hebben behaald!

“Dit was voor onze deelnemers aan de fiets-clinics.nl echt De Uitdaging van het Jaar”.

Van Harte Proficiat!

Organisatie Fiets-Clinics.nl

Details:

http://connect.garmin.com/activity/90200341

Deel dit artikel met de rest van de wereld

Reacties

 1. paul jun 15, 2011

  leuke filmpjes Henk….
  Heb twee lopende Tecklenburggangers gezien…
  gr
  Paul L.

 2. hleferink jun 6, 2011

  Ik vond op youtube enkele filmpjes van de tocht en ik meen daarop enkele deelnemers van de clinic te herkennen.

  http://www.youtube.com/watch?v=WHJ15G9_iFg

  http://www.youtube.com/watch?v=Ay3vWROMGbQ

  http://www.youtube.com/watch?v=s4R98ueVUPk

Trackbacks

Er zijn geen trackbacks voor dit bericht.

Voeg een reactie toe

You must be logged in to post a comment.